top of page

Verslag volwassenenweekend 2020

Het eerste volwassenenweekend van Schaakinitiatief Vlaanderen zit er al weer op en wat was het een succes! We waren blij om vrijdag 28 februari meer dan 80 nieuwsgierige schakers te mogen verwelkomen in de Karmel te Brugge. Met ruim 15 vrouwen en een leeftijdsbereik van 16 tot 86 jaar kunnen we spreken van een breed en divers draagvlak in de Belgische schaakwereld!

De dagen waren goed gevuld. Hendrik, Wessel, Roel, Glen en Jelle konden tijdens (en na) de lessen op veel enthousiasme rekenen en notities werden vlijtig gedeeld. Na een heerlijk middagmaal werden de groepen herverdeeld voor het grote SIV-schaaktornooi, waar de deelnemers hun vers opgedane kennis meteen in de praktijk konden omzetten. Na een welverdiend vieruurtje bleek helaas dat enkele geplande randactiviteiten in het water waren gevallen, maar gelukkig waren er nog genoeg mogelijkheden: zij die niet genoeg konden krijgen van de schaakstukken waagden zich aan een heus hands-and-brains tornooi, terwijl de anderen enkele gezelschapspelletjes of een wandeling gebruikten om op adem te komen. Simultaan ging er een vormende “lesgeefles” door, een training voor trainers waarin gediplomeerde schaaklesgevers Roel en Jelle de kneepjes van het vak bijbrachten aan geïnteresseerde tutoren.

Na de avondmaaltijd was het tijd voor de niveau-onafhankelijke lessen. Glen heeft onze deelnemers veel schaakcultuur bijgebracht met een reeks verhalen over onze wereldkampioenen. Hendrik opende een nieuwe wereld voor zijn luisteraars door te tonen welke schaakmogelijkheden er allemaal online beschikbaar zijn, zowel om te spelen als om bij te leren. Wessel gaf een lezing over de reglementen van het schaken: hoe ze te gebruiken (correct remise claimen etc.) en wat te doen als de regels niet gevolgd worden. Na de workshops ging de verbroedering gewoon verder tussen pion en pint, voor sommigen tot in de late uurtjes.

Dag twee had een erg soortgelijke opbouw met verse lessen en andere tornooi-invullingen (een ander blitztempo en een doorgeefschaaktornooi onder het toeziend oog van meerdere Belgisch kampioenen!). Er hing op het weekend een aangename stemming vermengd met een goede vleug enthousiasme. Met al deze activiteiten, sfeer en gezelligheid kunnen we met veel dankbaarheid terugkijken op het eerste volwassenweekend van Schaakinitiatief Vlaanderen. Met een gemiddelde feedbackscore van meer dan 8.5/10 kunnen we veilig stellen dat dit vertrouwen niet onterecht was. We zijn dan ook al zeer verheugd dat velen zeker terug willen komen! Enkele citaten uit de anonieme feedbackfiches:

· “gepassioneerd lesgever, boeiend om naar te luisteren en met veel humor”,

· “Zeer duidelijk, zeer leerrijk”,

· “Toples, goede voorbeelden, goed uitgelegd”.

We hebben enkele malen gehoord dat mensen zich bedrogen voelden, aangezien we ze een hele stoel in de lessen en tornooien gaven, en ze slechts het puntje gebruikt hebben. Bedankt voor al het vertrouwen en de talloze uren van alle betrokken vrijwilligers, het was voor de organisatie een droom die uitkwam en we vermoeden dat we volgend jaar deze droom graag met jullie herbeleven!

Enkele sfeerbeelden zijn terug te vinden onder https://www.schaakinitiatief.org/foto-s-volwassenenweekend-2020
bottom of page